november 9, 2013 admin

Wil de echte enterprise architect nu opstaan?

Een aantal jaren geleden kon ik een vrijstaande woning uit de jaren vijftig van de vorige eeuw kopen. Mooi gelegen op een perceel grond van 2800m2. Er moest wel behoorlijk wat aan de woning gebeuren. De staat van onderhoud was niet slecht, maar alles was gedateerd en niet meer van deze tijd. Wel spouwmuren maar niet geïsoleerd. Op de bovenste verdieping ramen van enkel glas en metalen kozijnen. De woning was een beetje hokkerig. In die tijd waren de verblijfruimtes qua m2 aan de krappe kant. Dus de ruimtes groter maken was in ieder geval een van onze wensen. Het belangrijkste was echter dat we de woning levensloop bestendig wilden maken, zodat we er zo lang mogelijk en van alle gemakken voorzien konden blijven wonen. De woning bestond uit een keuken, kantoorruimte, woonkamer op de begane grond en vier slaapkamers en badkamer op de bovenverdieping.

Een architect inschakelen was niet het eerste dat in ons opkwam. Eigenlijk waren we zelf al van alles aan het verzinnen en aan het begroten. Totdat een neef zei: “Maar Jacques daar heb je architecten voor en ik weet een hele goede. Geweldig wat die man al heeft ontworpen en een fijne vent.” Dus wij een afspraak gemaakt. En ja hoor, daar kwam hij gewapend met een notitieblokje en fotocamera. Het was inderdaad een fijne vent. Hij wist gelijk contact te maken. Hij informeerde naar onze situatie. Waarom we dit huis gekocht hadden en wat onze toekomstplannen waren. Wat voor een werk we deden en hoeveel kinderen we hadden. Het voelde goed en je merkte wel dat hij ‘vrijer’ dacht. Bij jezelf herken je vaak dat als je een idee hebt en het om klussen gaat, je gelijk denkt: “ja, maar hoe moet dat dan, kan ik dat wel en wat gaat dat wel niet kosten?” De architect denkt in eerste instantie in grote lijnen en functionaliteiten. Het WAAROM en het WAT staan in eerst voorop. Daarna komt pas het HOE. Dat merkten we ook aan de eerste opdracht die we meekregen voor onze volgende afspraak veertien dagen later bij hem op kantoor. Hij vroeg ons om interieur foto’s uit bladen te scheuren die ons qua kleurstelling en inrichting aanspraken en om ons voor te bereiden op vragen als: “Wat doe je als je thuis komt van je werk? ” en “Wat doe je als je vrienden op bezoek hebt?”  Wat opvalt, is dat hij in eerste opzet ook van binnen naar buiten werkt. Eerst de binnenkant van de woning en daarna de buitenkant.

Het uiteindelijke ontwerp zag er schitterend uit. De woning had een plat dak en kreeg nu een kap. Op de begane grond werden vooral ruimtes doorgebroken en werd er een vleugel aangebouwd met bad- en slaapkamer. Zijn adagium was: “handhaven van details is duurder dan volledig slopen en strippen.” Welnu, dat betekende dat we eigenlijk van de bestaande woning alleen de fundering, de vloeren en de buitenmuren gebruikten. De rest werd volledig vernieuwd. Zo gingen we dus geleidelijk van het WAAROM en het WAT naar het HOE. Hij was goed thuis in de wereld van de bouw qua materialen, bouwwijzen, soorten en maten van aannemers én prijzen. Het sloopwerk zouden we door Polen laten doen, de aanbouw kon als prefab worden geleverd, en volgens hem kon die en die aannemer nog wat werk gebruiken. Een van de belangrijkste taken van de architect, die we niet moeten vergeten is optreden als opdrachtgever voor de bouwer. Niet onbelangrijk.

Als we nu een stap maken naar de wereld van de ICT, de inrichting van processen, het samenwerken in ketens en noem al die trajecten maar op waar organisatie-inrichting en informatievoorziening gelijk opgaan, dan zou ik nu willen zeggen: “Ja, maar daar moet je een enterprise architect bij inschakelen.” En dan doet zich onmiddellijk de vraag voor: ‘Wil de echte enterprise architect nu opstaan’, omdat veel enterprise architecten slechts IT-architecten blijken te zijn.

Tagged:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Contact?

Heeft u een project waarbij ik kan helpen of wilt u eens van gedachten wisselen? Stuur mij een vrijblijvend bericht!